top of page
vitka-ph.jpg

Nincsen élet

talaj nélkül,

nincsen talaj

élet nélkül.

Hivatásom a talajok gyógyítása. Víg Vitália vagyok, talaj ökológus, lelkes oktató és tanácsadó. A talajok csodálatos világába az Egyesült Államokban, a Marylandi Egyetemen merültem bele, ahol talaj tudományt (Soil Science) végeztem. Kitűnő professzoraimtól és tettrekész csoporttársaimtól rengeteget tudást és inspirációt kaptam. Mégis az élet, a föld és maguk a gazdák, kertészek azok, akiktől a legtöbbet tanultam és tanulok a mai napig.

Éhezem azt, hogy ezt a sokszínű és komplex rendszert, a biológia, kémia és fizika csodálatos harmóniáját minél jobban megismerjem és ezáltal lehessek szolgálatára a Földnek és az emberiségnek.

Imádok tanítani. Szeretem közérthető formába önteni az olykor meglehetősen bonyolultnak tűnő tudományos zűrzavart. Igaznak tartom azt a mondást, miszerint, "Ha valamit meg szeretnél tanulni, kezd el tanítani!". Közel egy évtizede oktatok a talaj életről, komposztálásról és természetközeli életmódról. Rövid előadásoktól kezdve néhány napos worshopokig, Zebegénytől Baltimore-ig sok képzési formában, számos helyen volt szerencsém átadni az ismereteimet. Úgy érzem, minél többen vállaljuk fel a felelősségünket a talaj egészségéért, annál nagyobb esélye van a talajok gyógyulásának.

Hiszem azt, hogy a talajok világméretű pusztulása megállítható. Kipróbált módszerek és évtizedes tapasztalatok állnak rendelkezésre. Egynémelyik még finomításra szorul, de bátor gazdák és kertészek, dacolva a szomszédok lekicsinylő reakcióival, nekiláttak a talajok életre hívásának.

Célom olyan gazdák és kertészek támogatása, akik elköteleződtek a talaj életre keltése iránt. Többféle módon is a szolgálatodra lehetek. Szívesen megtanítom neked azt az elvi struktúrát, amellyel az egészséges talaj irányába elmozdulhatsz. Megtanítalak jó gazda módjára a földdel együttműködni. Segítek megtervezni és felépíteni a komposztáló rendszeredet. Megtanítalak kimagasló minőségű komposztot és komposzt kivonatokat készíteni. Szívesen ellenőrzöm a talajod, komposztod és mikrobiológiai oltóanyagaid minőségét. Sőt ha szeretnéd, téged is megtanítalak a mikrobiológiai elemzés vagy a talaj egészség diagnosztika mikéntjére. 

Rólam írták:

Soha nem késő belenézni abba a mikroszkópba és látni egy mélyebb, elemibb valóságot. Vicces, hogy évtizedekig éltem vidéken, de fel sem merült, hogy a komposzt maga a boldogság forrása (is lehet): amikor beletúrtál egy ilyen dombba a szemem előtt és tajtékos-lelkesedéssel felfedezted a gombafonalakat… most már tudom, hogy a legapróbb dolgoknak (is) lehet örülni. Sőt, azok a legfontosabbak. Köszönöm!

Kurucz József, gazdálkodó, méhész

Ha szívesen működnél velem együtt, keress bátran.

bottom of page